Verzekeringen

Hiscox-klanten extra careful maken

Criminelen zijn vooral op zoek naar juwelen en cash geld. Ook worden de diefstallen steeds brutaler en gewelddadiger. “Het kidnappen of gijzelen van huisgenoten en het dreigen met vuurwapens neemt hand over hand toe”, vertelt Peter Stevens, manager Art & Private Clients Europe. “Daarmee wordt een inbraak steeds vaker een traumatische ervaring.”

Hoewel een crimineel voor gestolen juwelen misschien nog geen tien procent van de marktwaarde krijgt, blijft het toch snel en makkelijk geld. Stevens: “De stenen worden gelicht, het goud wordt gesmolten en de losse onderdelen worden snel verhandeld. Veel maatschappijen zijn daarom terughoudend om dure particuliere juwelencollecties te verzekeren. Dat geldt niet voor Hiscox: wij zijn -zeker in de Benelux- de nummer één verzekeraar van particulieren die veel juwelen bezitten en zijn ook van plan dat te blijven.”

Eigen verantwoordelijkheid

Hiscox vraagt de clientèle wel in toenemende mate om zelf verantwoordelijkheid te nemen en de risico’s tot een minimum te beperken. “Rich, honest en careful, dat is het profiel van onze particuliere klanten”, zegt Stevens. “Samen met onze brokers en de klanten willen we in het komende jaar extra aan dat derde criterium gaan werken.”

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat zes op de tien vermogende particulieren niet altijd het alarm in werking zet als ze van huis gaan. “Dat kan niet langer in een wereld die drastisch verandert”, vindt Stevens. “Criminelen worden inventiever: braken ze vroeger op goed geluk in, tegenwoordig wordt er steeds vaker gepost en weten ze dus of er iemand thuis is of niet. Staat dan ook het alarm niet aan, dan maak je het hen wel erg gemakkelijk.”

Het gaat vooral om logische zaken, benadrukt Stevens. “Daaronder valt bijvoorbeeld ook weten wie je als personeel in huis haalt. Te vaak zien we dat klanten een buitenlandse huishoudster of kinderjuf in dienst hebben, van wie ze nauwelijks iets weten. Als het verdwijnen van zo’n dame samenvalt met een grote inbraak, dan is er vrijwel altijd sprake van een causaal verband tussen het één en het ander.”

Preventie en advies

Stevens wil niet stigmatiseren en beroept zich op harde ervaringscijfers: “Het is een feit dat het aantal inbraken en roofovervallen in de Benelux is toegenomen sinds bepaalde grenzen in Europa zijn opengegaan. Vaak zijn de daders mensen die helemaal niets te verliezen hebben. En dat maakt het er voor ons als verzekeraar niet eenvoudiger op.”

Daarom besteedt Hiscox meer dan ooit aandacht aan voorlichting over preventie en advies aan de eindklant. “Vermogende particulieren worden altijd bezocht. Tijdens zo’n visite brengen we in kaart welke bezittingen er zijn en wat je zou moeten doen om ze optimaal te beschermen. Pas in derde instantie komt de verzekeringsoplossing ter sprake. Voorkomen is immers beter dan genezen.”

Bron: nieuwsbrief Hiscox – januari 2013

Legal disclaimer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean et gravida erat. Ut vehicula sodales sapien, cursus facilisis eros convallis a. Sed rhoncus pellentesque eleifend. Aliquam erat volutpat. Integer sed felis non ligula malesuada malesuada. Vivamus odio lectus, dapibus non suscipit eu, rutrum et leo. Etiam a urna nisi. Praesent sagittis dolor vitae velit faucibus tempus. Phasellus pharetra augue et massa euismod fringilla. Praesent eu lacinia sem. Sed cursus auctor laoreet. Mauris ac fringilla erat. Aliquam vel neque eget purus suscipit vestibulum eu non ipsum. Praesent vulputate lacinia convallis. Praesent sagittis fringilla nulla ullamcorper vestibulum. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.